За опасно време във Източна България,  предупреждават днес от През

...
За опасно време във Източна България,  предупреждават днес от През
Коментари Харесай

Червен код за опасно време в Източна България, Варна попада в застрашените области

За рисково време във Източна България,  предизвестяват през днешния ден от

През деня явленията по студеният фронт ще обзет източната половина от страната. По същото време краткотрайни усъвършенствания на времето чакаме над Западна България. Късно след обяд, още веднъж над западните региони ще се образуват гръмотевични стихии, по второстепенен леден фронт.

Значителни превалявания през неделния ден чакаме над Южна и Източна България, където вероятността от шквалови феномени и вероятни суперклетки -  нараства. 



Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и с него дневните температури ще се намалят. 

Максималните температури ще са в необятен контрастност и ще са сред 24° - 28°С в Северозападна България, до 35°С чакаме в Югоизточна България. 

Поради предстоящите мощни гръмотевични стихии е издадено и предизвестие за гръмотевични стихии и обилни превалявания!

Meteo Balkans  издаде карта с предизвестия за рисково време, които са годни за неделя - 06 август. (Забележка : Картата демонстрира регионите, в които вероятността за рискови феномени е най-голяма, само че НЕ постоянно бурите обгръщат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л./кв. м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни превалявания или “обложни ” превалявания. Валежите на изолирани места над посочените региони ще са обилни по количества. Отново ще има условия за наводнения. 

Очакваните превалявания могат да доближат до 25-40 л./кв. м.

Над тези региони ще са съпроводени и от засилена гръмотевична активност, мощен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Червен код:

Валежите на доста места в Източна Румъния  и Източна България  ще са обилни по количества. Ще има условия за неочаквани наводнения и мощни пориви напразно. Висок остава рискът и от материални вреди. Очакваме междинна и едра по мярка градушка. Бурите към края на деня ще образуват мезо - конвективни системи. Валежите ще са приблизително към – 40-80л./кв.м. Този код се издава и заради високият риск от вероятни суперклетки. 

Времето в София

През нощта против неделя времето в столицата ще е най-вече облачно и на доста места ще има условия за обилни превалявания. Минималните температури ще се намалят и ще са сред 14-15°С. До обяд облачността ще е раздрана, а след обяд ще е най-вече слънчево. Късно след обяд, още веднъж времето в столицата ще се скапва. Ще духа мощен северозападен вятър. Максималните температури ще са сред 25-27°С

Времето в планините - няма да е уместно за туризъм! 

По дейни ще са процесите през нощта против неделя и в ранните  сутрешни  часове основно в Западна България. След обяд преваляванията ще обзет Централният Балкан и Странджа. Ще духа сдържан вятър от северозапад.Температурите ще се намалят и оптималната на височина 1200 метра ще към 20°, на 2000 метра - към 12°.

Времето на Балканите 

Под въздействие на преминаващ леден атмосферен фронт, на доста места над централните и източни региони от полуострова ще се разразят мощни гръмотевични стихии. Подобряване на времето чакаме над Западните Балкани, само че температурите ще са по-ниски от нормалното.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР